Una dintre cele mai diversificate bucatarii europene isi datoreaza faima unor mancaruri precum tortilla, tapas, paella sau gazpacho.

Spaniolii sunt foarte pasionati de mancarea, bauturile si de bucataria lor traditionala. Aceasta se remarca prin folosirea unor ingrediente specifice: ulei de masline, o mare varietate de legume, orez, pastaioase, fructe de mare, usturoi – care joaca un rol important in pregatirea preparatelor traditionale.

Compozitiile sunt completate de rosii, ardei, cartofi, oua, ceapa, masline, migdale si vin. Mancarea spaniola este relativ usoara, cu multe legume si o mare varietate de carne si peste. Paella – preparata din orez, sofran, ulei de masline si carne sau fructe de mare -, este unul dintre cele mai populare feluri de mancare. Alte preparate specifice: tortilla de patata (omleta de cartofi), jamon serrano (sunca sarata uscata), gazpacho (supa de rosii), tapas – diverse aperitive. Chorizo e cel mai popular sortiment de carnati, facut cu carne de porc, sunca, sare, usturoi si piper. Scolile gastronomice spaniole sunt numeroase si difera in functie de regiuni.

Bucatariile regionale spaniole, in toata diversitatea cunoscuta, au totusi caracteristici comune: folosirea uleiului de masline la gatit; sofrito – sos de rosii cu usturoi, ceapa si ulei de masline, ca baza pentru multe feluri de mancare; usturoiul si ceapa sunt condimentele cele mai importante; bautul vinului in timpul mesei; painea, prezenta la majoritatea meselor; consumul de salate, mai ales vara; fructele sau produsele lactate – folosite ca desert. Daca doresti sa savurezi preparatele lor traditionale – tapas si sangria, le poti gasi in orice restaurant sau terasa.

Tapas sunt platouri cu gustari care se servesc ca aperitive, insotite de un pahar de vin – de la cele mai simple variante, care contin sunca, branza si carnati, pana la cele mai rafinate, cu peste, creveti, caracatita si alte fructe de mare, asezonate cu sosuri traditionale. Una dintre cele mai populare bauturi, Sangria, este un amestec racoritor de vin, coniac si suc de fructe exotice, cu bucatele taiate marunt de kiwi, portocale, lamaie, ananas sau mango.

Obiceiurile din… farfurie

• Pentru micul dejun, spaniolii pregatesc o chifla cu unt si cu gem si o ceasca de cafea cu lapte, sau celebra “chocolate con churros” (ciocolata cremoasa, calda, servita cu o gogoasa imbracata in zahar vanilat si scortisoara).

• Spania este tara in care se consuma cea mai multa ciocolata calda.

• Obiceiurile culinare difera de la o regiune la alta: in zona nordica, galezii prefera placintele cu carne si peste, spre est primeaza mancarurile de fasole boabe si cidru tare, in Tara Bascilor este preferat pestele, iar in Valencia – orezul.

• In zona catalana, painea se unge cu ulei de masline in loc de unt, iar preferatele tuturor sunt “pan con tomate”, care aminteste de faimoasa pizza, si omleta.

• Pe litoral domina mancarurile din peste si fructe de mare – macrou, ton, creveti, caracatite, stridii sau languste.

Sangria

Ingrediente: 750 ml vin rosu, 100 g zahar farin, 100 ml coniac, 100 ml Cointreau-triple sec, 50 ml suc de portocala, 20 ml suc de lamaie, o spirala din coaja de portocala, o lamaie, taiata felii subtiri, o portocala cu miez rosu, taiata felii, apoi fiecare felie taiata in doua, o caisa, fara sambure, taiata in sferturi, o piersica fara sambure, taiata in sferturi, 10 cuburi de gheata, soda (apa minerala). Preparare:

Intr-un bol de punch se pun vinul, zaharul, coniacul, Cointreau si sucurile de citrice; se lasa la rece, dupa un amestec usor, pentru omogenizare. Inainte de a fi servita, se adauga gheata si fructele, tinute inainte la rece. Se adauga soda si se amesteca. Se serveste cu paiul, in cupe largi, cu picior, decorate cu coaja de portocala.

Salata spaniola

Ingrediente: 600 g cartofi, 8 felii bacon, un mar mic,100 g masline negre, o ceapa mica, 3 linguri ulei de masline, 1/4 can otet, 2 catei de usuturoi, pisati, sare si piper. Preparare: Fierbi cartofii si-i lasi sa se raceasca, dupa care ii tai rondele. Asezi intr-o tava de copt straturi de rondele si o dai la rece. Separat, pregatesti sosul din otet, ulei, usturoi, sare, piper, si-l torni peste cartofi.

Pastrezi sos si pentru a-l turna la sfarsit peste salata. Pui preparatul la frigider. Cand pregatesti masa, scoti caserola de la rece, asezi cartofii pe un platou, cureti marul, il razi fin si-l amesteci in sos; la fel procedezi cu baconul, maslinele si ceapa. Sosul se intinde peste cartofi si se serveste.

Pain di’Espagne

Ingrediente: 10 oua, 10 linguri zahar, 10 linguri faina. Preparare: Se aprinde cuptorul, la foc mic. Se unge o tava mare de cuptor, care apoi se tapeteaz cu faina. Se bat albusurile, intr-un castron mare, pana ce se obtine o spuma tare, se adauga zaharul batand continuu, apoi se adauga galbenusurile unul cate unul, se amesteca si se pune faina, care se inglobeaza amestecand de sus in jos. Se toarna compozitia in tav si se tine la cuptor, la foc mic, circa o ora.

In prima jumatate de ora nu se deschide cuptorul. Se incearca daca s-a copt cu o scobitoare: daca este coapta, scobitoarea iese curata. Se scoate din tava imediat, calda, se lasa sa se raceasca, apoi se taie cuburi, care se servesc simple sau cu crema de vanilie sau de ciocolata.

Tortilla de cartofi

Ingrediente: 400 g cartofi rosii, o ceapa, un ardei gras rosu, un ardei gras galben, 4 linguri ulei de masline, 6 oua, doua rosii mari, patrunjel verde, sare, piper. Preparare: Se decojesc cartofii, se spala si se taie felii subtiri. Se toaca ceapa, se taie jumatati ardeii, se curata si se taie cubulete. Intre timp, se incalzeste cuptorul la 180 g C. Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie si se prajesc feliile de cartofi pe ambele fete, la foc potrivit, 10 minute.

Se adauga ceapa, ardeiul si se calesc impreuna; se potriveste de sare si piper. Compozitia se toarna intr-o forma termorezistenta, iar deasupra se pun feliile de rosii. Se bat ouale cu sare, piper si patrunjel tocat. Se toarna peste cartofi si se coace la cuptor, 15 minute.