Studii recente au demonstrat ca anumite comportamente si regimuri alimentare favorizeaza dezvoltarea inteligentei.

Antropologii americani considera ca, raportat la modelul de activitate si odihna, o importanta foarte mare o au regimul proteic si fructivor.

Consumul de proteine

Consumul de proteine este extrem de important pentru o buna functionare a scoartei cerebrale, tinand cont ca aminoacizii reprezinta suportul material al tuturor proceselor neuro-fiziologice si psihice. Astfel, se stie de peste o jumatate de secol ca alfa-aminoacizii esentiali regasiti in oricare tip de proteina animala reprezinta materia prima pentru construirea sistemului cibernetic al creierului. De aminoacizi depind, in primul rnd, calitatea si viteza de procesare a informatiei in celulele nervoase. Aminoacizii aranjati in structuri proteice specifice controleaza emiterea de semnale si mesaje electrice in timpul senzatiilor, comenzilor de miscare, dar si in timpul gandirii.

Tot aminoacizii sunt cei care se organizeaza in peptide cu rol de receptie locala sau/si transmitere la distanta a mesajelor, in timpul memorizarii, rememorarii sau analizei unor date complexe. S-a aratat ca, daca am bloca numai 0,5% din proteinele din creier, in zona constientului, I.Q.-ul persoanei care face asta ar deveni egal cu al unui soarece, iar blocarea a peste 3% din proteinele scoartei ar aduce gndirea umana la nivelul unei broaste

Regimul proteic ideal

Pentru ca scoarta cerebrala sa nu duca lipsa de aminoacizi si sa aiba o permanenta rezerva proteica, este necesar sa consumam carne. Regimul optim este de 300-350 grame pe zi, 6 zile din 8, cu pauze de post de 5 zile. Este recomandata carnea de peste, nepreparata termic, cum ar fi pestele afumat, dar si preparatele culinare japoneze din peste crud. Insa afumaturile, de exemplu, nu pot fi consumate zilnic pentru ca devin periculoase prin excesul de sare si factorii mutageni. Din acest motiv, se recomanda consumul de peste astfel preparat doar o data la patru zile. Prepararea termica a carnii poate altera structura geometrica a unor aminoacizi care vor fi respinsi de ficat si creier. Astfel, in carnea prajita sau fiarta, deseori sunt absente unele elemente esentiale pentru functionarea celulelor nervoase.

Consumul de fructe

Fructele nu sunt alimente favorite pentru inteligenta numai prin continutul in vitamine si saruri. Consumul lor creste calitatea proceselor psihice superioare datorita faptului ca suntem, genetic, o specie dependenta de un regim fructivor. Omul are o nevoie instinctiva de a percepe senzatiile de gust si miros al fructelor tropicale, pentru ca sistemul nervos este genetic programat sa functioneze la parametri optimi atunci cand primeste stimuli care in trecutul sau istoric i ofereau o alimentatie bogata.

Astfel, s-a dovedit ca aromele si gusturile specifice de banana, ananas, nuca de cocos, dar si citrice favorizeaza dezvoltarea zonelor nervoase implicate in ratiuni complexe. Simularile pe calculator au aratat ca un copil total privat de contactul cu fructele ecuatoriale si tropicale ar avea o lenta dezvoltare a inteligentei. Acest lucru se intmpla chiar daca nu duce lipsa de vitamine.

Regimul ideal de fructe

Un regim fructivor ideal presupune consumul zilnic de fructe ecuatoriale. Un model de dieta conceput de antropologii americani arata cam asa:

1.Dimineata – o banana de marime medie, la 4-5 minute dupa trezire, nainte de micul dejun.

2. Cu 25-30 de minute nainte de masa de prnz, se recomanda consumul a 30-40 grame pulpa de ananas, chiar si din compot. Desertul trebuie sa fie reprezentat tot de ananas si servit la 10 minute dupa masa.

3. Dupa cina se recomanda sucuri de citrice, preferabil grapefruit sau una-doua banane de marime medie. Aceasta dieta este si un excelent regim de ngrasare, asa ca va fi nevoie de un calcul exact al caloriilor n cazul n care doresti sa-ti pastrezi silueta.

Regimul de activitate si odihna

Dozarea efortului in perioadele dintre mese s-a dovedit extrem de important. Astfel, s-a demonstrat ca miscarea nainte de micul dejun favorizeaza absorbtia rapida a calciului din alimentele servite dimineata, ceea ce determina o reactie fiziologica n lant care faciliteaza cresterea prelungirilor neuronilor, importanti n dezvoltarea capacitatii intelectuale. Foarte important este ca, nainte de cina, sa se faca 5-10 minute de exercitii fizice prin care sunt solicitate toate articulatiile. Acest tip de stimulare creste viteza de refacere a potentialului de sinteza a unor substante produse in creier, implicate inclusiv n procesele de gandire Relaxarea n siesta de dupa mese este, de asemenea, extrem de importanta. Repausul fizic si psihic favorizeaza o foarte rapida intrare n functie a unor enzime care determina dezvoltarea celulelor creierului, mai ales n zonele scoartei cerebrale implicate n ratiuni complexe.

Regimul lichidelor

Consumul de lichide este foarte important n toate dietele recomandate pentru cresterea capacitatii intelectuale. Regula cea mai importanta este consumul de lichide pe saturate, de preferat apa plata, de cte ori apare senzatia de sete. Satisfacerea senzatiei de sete coincide cu posibilitatea realizarii conditiilor de absorbtie optima a unor aminoacizi dupa mese.

Recomandari pentru o dieta ce favorizeaza inteligenta

1.Nu mnca foarte fierbinte. Efectul termic la nivelul mucoaselor inhiba absorbtia unor metale ca aluminiul si cobaltul, care s-au dovedit importante n procesele psihice.

2. Consuma din trei n trei zile alune sau seminte de cereale neprajite. Potasiul prezent n cantitati mari n tubul digestiv favorizeaza absorbtia lecitinelor, substantelor foarte importante in procesele psihice.

3. Bea o data la trei zile un pahar de 150 ml de vin rosu. Taninurile din acesta cresc viteza de secretie a unor transmiteri de informatie din creier.