Cercetarile arata ca acerola este o sursa naturala de vitamina C. De asemenea, contine si alte vitamine benefice, minerale si antioxidanti, printre altele. 

Acerola, cunoscuta si sub numele de semeruco sau cires, este un fruct al carui nume stiintific este Malpighia emarginata . Acest fruct creste in America Centrala, Caraibe si in unele zone umede din America de Sud.

Este asemanator ca marime cu o ciresa si poate fi rosu sau galben, dar interiorul sau este galbui, impartit in segmente, cu trei seminte tari si stranse, si cu un gust amar caracteristic.

Cu aceasta ocazie dorim sa trecem in revista proprietatile sale nutritive si cateva dintre beneficiile pe care le aduce sanatatii atunci cand este consumata in mod regulat. Cu toate acestea, daca aveti indoieli, nu uitati sa consultati nutritionistul dumneavoastra de incredere. Tine cont de asta!

Proprietatile nutritionale ale acerolei

Dupa cum subliniaza revista stiintifica Journal of Food Science and Technology, acerola este una dintre cele mai mari surse naturale de vitamina C.  De fapt, aceeasi publicatie dezvaluie ca continutul sau de vitamina C variaza intre 1.500 si 4.500 de miligrame la 100 de grame, adica , cu 50-100 mai mult decat cea de portocala sau lamaie.

Pe de alta parte, contine vitamina A, vitamine complete B si minerale precum fosfor, fier, potasiu, magneziu si calciu. De asemenea, concentreaza doze importante de fitonutrienti precum:

  • Carotenoizi fenolici.
  • Antocianine.
  • Flavonoide.

Acest fruct este, de asemenea, bogat in antioxidanti.

Beneficiile pe care le-ar putea aduce acest fruct

Datorita continutului sau ridicat de vitamina C si concentratiei sale de compusi antioxidanti, acest fruct are proprietati functionale care pot fi folosite pentru a promova sanatatea si bunastarea.

Mai exact, asa cum se subliniaza intr-o publicatie din revista Nutrients intitulata „Rolurile vitaminei C in sanatatea pielii” , vitamina C pe care o ofera acest aliment favorizeaza producerea de colagen, asigura un efect protector impotriva razelor ultraviolete si reduce riscul imbatranirii premature. 

Aceasta proprietate este decisiva in populatiile de sportivi, deoarece printr-o sinteza mai eficienta a proteinelor se poate reduce riscul de accidentare musculara.

Pe de alta parte, dupa cum a concluzionat cercetarile publicate in Mutation Research , consumul de suc de acerola ajuta la reducerea stresului oxidativ si a genotoxicitatii in mediile care promoveaza obezitatea.

Printre altele, conform aceleiasi publicatii, suplimentarea cu alimente bogate in vitamina C ar fi asociata cu o scadere a afectarii ADN-ului la rinichi si ficat.

Propunere pentru un mic dejun energizant si sanatos cu acerola

Acerola poate fi folosita pentru a pregati un mic dejun energizant si sanatos. Desigur, il puteti include in multe alte retete. Urmatoarele este doar unul dintre multele exemple despre cum sa incorporam acest aliment in dieta.

De asemenea, amintiti- va ca trebuie sa il includeti intr-un context de alimentatie sanatoasa care sa acopere toate nevoile nutritionale.

Veti avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 6 capsuni.
  • 2 nuci tocate.
  • 1 lingurita de miere.
  • 1 iaurt natural degresat.
  • 3 linguri de fulgi de ovaz.
  • 2 linguri de pudra de acerola sau 10-12 fructe proaspete.

Modul de pregatire

  • Amestecati mierea, pudra de acerola si iaurtul pana la omogenizare si omogenizare. Se adauga apoi fulgii de ovaz, capsunile curate si spalate bucatele si nucile tocate.
  • Veti gasi de obicei fructul acerola in suc sau pudra, deoarece este un fruct sensibil la caldura care necesita ingrijire deosebita.

De asemenea, este posibil sa se consume acerola cruda, singura, desi de obicei este combinata cu alte ingrediente pentru a imbunatati caracteristicile organoleptice ale alimentului in cauza.

Este posibil sa gasiti chiar piureuri de inghetata sau acerola potrivite pentru prepararea smoothie -urilor si bolurilor . De aici combinatiile cu alte legume sunt nesfarsite, in functie de gusturile individuale.

Acerola este perfecta pentru o gustare.

Cateva consideratii

Ca si in cazul dozelor excesive de vitamina C, consumul de acerola in cantitati mari poate provoca efecte nedorite, cum ar fi: 

  • Greata.
  • Diaree.
  • crampe stomacale
  • Somnolenta si insomnie.
  • Risc de sangerare excesiva, daca este administrat cu medicamente anticoagulante.

In caz de sarcina si alaptare, este mai bine sa consultati un medic pentru a determina daca poate fi daunator. De asemenea, este cel mai bine evitat pentru pietre la rinichi, boli de rinichi si guta, deoarece siguranta sa este necunoscuta.

Retineti ca este foarte benefic sa combinati acerola cu alte fructe exotice. Acest lucru va produce un aport mai mare de fitonutrienti, care ajuta la neutralizarea formarii radicalilor liberi si la imbunatatirea sanatatii pe termen mediu si lung.

Acerola, un fruct exotic sanatos

Acerola poate fi un supliment nutritiv bun, deoarece continutul sau de vitamina C intareste sistemul imunitar si ajuta la prevenirea diferitelor boli, cum ar fi raceala si gripa.

De fapt, exista cercetari stiintifice care o sustin ca fiind una dintre cele mai importante surse de vitamina C. In plus, contine si antioxidanti si minerale esentiale care sunt cheie pentru cresterea bunastarii.

Totusi, trebuie sa-l introduci in contextul unei alimentatii sanatoase si echilibrate pentru a experimenta toate beneficiile pe care le poate aduce. In caz contrar, nu va genera efecte semnificative.